Zoek
Sluit dit zoekvak.
cannabis fashion

Opwaartse Groen: De Reis van Cannabis Kleding van de Tegencultuur naar de Catwalk

Cannabis. Eens het embleem van de tegencultuur, nu een bloeiend symbool van de mainstream samenleving. Van Cheech en Chong met hun komische avonturen rondom wiet tot Rihanna met haar gedurfde, door cannabis geïnspireerde outfits, heeft het blad dat ooit een teken van rebellie was diepe wortels in de modewereld geschoten. Hoe heeft dit beruchte groene blad de overgang gemaakt van een ondergrondse voorstelling naar een mainstream modemotief? Laten we zijn pad volgen.

1. De Symbolische Jaren ’60 en ’70:
De late jaren ’60 en vroege jaren ’70 waren een periode van diepgaande sociaal-politieke verandering. Terwijl de burgerrechten, anti-oorlog protesten en de hippiebeweging deze tijd vormden, kwam cannabis naar voren als een symbool van verzet en eenheid. Het dragen van het cannabisblad, vaak handgemaakt of door lokale ambachtslieden, werd een manier voor mensen om letterlijk hun overtuigingen te dragen. T-shirts, patches en sieraden die het blad toonden waren niet alleen modekeuzes; ze waren politieke statements.

2. De Gematigde Jaren ’80 en ’90:
Met de conservatieve golf van de jaren ’80 en de “Oorlog tegen Drugs”, nam de zichtbaarheid van het cannabisblad in de mainstream mode af. Hoewel het nog steeds aanwezig was, was het meer op de achtergrond, voornamelijk binnen bepaalde muziekgenres zoals reggae en rap. Bands als Cypress Hill en artiesten als Bob Marley hielden het embleem levend, zij het subtiel, als een herinnering aan de cultuur en de voortdurende strijd voor legalisatie.

3. Opkomst van Streetwear:
Eind jaren ’90 en 2000 zagen een heropleving van het cannabisblad, ditmaal gedreven door de streetwear trend. Merken die bekend stonden om hun gedurfde tegenculturele stijl begonnen het blad in hun ontwerpen te verwerken. Het cannabisembleem was niet langer alleen een politiek statement. Het werd een icoon van coolheid, geadopteerd door beroemdheden, influencers en jongeren.

4. Luxe Neemt een Hijs:
Met de komst van de jaren 2010, gekenmerkt door groeiende legaliseringsbewegingen en een bredere sociale acceptatie van de plant, begonnen luxe merken op te letten. Topontwerpers, altijd op zoek naar het nieuwe en unieke, begonnen het cannabis-motief in hun stoffen te verwerken. Van subtiele borduursels tot gewaagde patronen, het cannabisblad vond zijn weg naar de catwalks van Parijs, Milaan en New York.

5. Het Gediversifieerde Landschap van Vandaag:
In het hedendaagse modebeeld heeft het cannabisbladmotief een gediversifieerde aanwezigheid. Het gaat niet langer alleen over het blad zelf. Het gaat over de hele cannabis-cultuur. Kleding geïnspireerd op de relaxte vibes van een cannabiscafé in Amsterdam of de felle kleuren van een dispensary in Los Angeles. Merken maken hoogwaardige kleding van hennepvezel, met een focus op duurzaamheid.

Een Nieuw Blad Omslaan:
Naarmate we verder de jaren 2020 ingaan, vervlechten cannabis-cultuur en mode zich op onverwachte manieren. De nadruk op duurzaamheid heeft geleid tot een groeiende interesse in hennep als textiel. Deze verschuiving signaleert een ware integratie van de cannabisplant in het weefsel van de mode. Het groeiende aanbod van op cannabis gebaseerde wellnessproducten en de opkomst van luxe cannabis-boetieks moedigen ontwerpers aan kleding en accessoires te creëren die de verfijnde, gezondheidsbewuste consument weerspiegelen. Dit is niet slechts een trend; het is een getuigenis van de blijvende aantrekkingskracht van de plant en zijn evoluerende rol in onze samenleving. Het lijkt erop dat de modewereld, altijd een spiegel van culturele verschuivingen, wederom aangeeft dat cannabis er echt is aangekomen, niet alleen als een symbool, maar als een levensstijl.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gerelateerde berichten

cannabis influencers

Cannabis Influencers in 2024

In 2024 is het landschap van de cannabis cultuur levendiger en dynamischer dan ooit tevoren. Met een versoepeling van de wetgeving wereldwijd, een verschuiving in

Categorieën